Veel mensen kijken niet op of om naar de radiatoren in hun woning. Enkel wanneer er problemen opduiken, wordt een verwarming geïnspecteerd. Bij de inspectie van een radiator vallen een aantal dingen op. Ten eerste natuurlijk de ronde knop waarmee u de radiator af kunt sluiten en kunt openen. De kans is groot dat u ook nog een ander rond dingetje met een vierkant staafje in het midden ziet. Mogelijk heeft u geen idee wat dit is. Het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om het ontluchtingskraantje. Nu u weet wat het is, bent u vast en zeker ook benieuwd naar de functie ervan. Wat dat betreft bent u hier aan het juiste adres, want wij leggen dit in onderstaande tekst haarfijn uit.
Koude radiatoren als gevolg van lucht
Een radiator wordt gebruikt om een woning op te warmen. Doorgaans werkt deze goed, zo lang u de thermostaat maar opdraait. Heeft u dit gedaan, maar wordt de radiator niet warm? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Kijk altijd eerst of de radiator wel geopend is. Draai hiervoor aan de grote ronde knop die u aan de bovenzijde of zijkant van de radiator aantreft. Staat uw radiator open? Dan is de kans groot dat er lucht in de installatie zit. Hoe meer lucht er aanwezig is, des te lastiger is het voor een radiator om op te warmen. Om de radiatoren weer warm te krijgen, dient u de lucht uit de installatie te verwijderen.
Lucht verwijderen via ontluchtingskraantje
Bij het verwijderen van lucht uit uw verwarmingsinstallatie komt het ontluchtingskraantje om de hoek kijken. Dit kraantje vindt u vaak aan de bovenkant of zijkant van een radiator. Meestal is het kraantje aan de buitenkant rond. Het bevat een vierkant pennetje in het midden. Dit ontluchtingskraantje is enkel te bedienen met een speciale ontluchtingssleutel. Deze heeft u vast en zeker wel in huis. Niet? Dan kunt u deze in een bouwmarkt of via het internet voor weinig geld aanschaffen.
Zelf uw radiatoren ontluchten?
Heeft u een ontluchtingssleutel? Dan kunt u uw radiatoren prima zelf ontluchten. Begin altijd op de begane grond en werk vervolgens naar boven. Draai de kraantjes nooit direct open, maar zet uw thermostaat eerst op 25 graden. Vergeet niet vooraf te kijken of alle radiatoren geopend zijn. Wacht minimaal tien minuten voor u de thermostaat terugdraait. Draai hem zo ver terug dat uw ketel niet meer werkt. Sluit nu al uw radiatoren en ontlucht ze één voor één. Draai het kraantje pas dicht wanneer er water uit komt. Zorg ervoor dat u altijd een handdoek bij de hand heeft. Gelukt? Open alle radiatoren, draai de thermostaat op en voel of de radiatoren warm worden. Is dit niet het geval? Schakel dan een loodgieter in.