Wat u nog niet wist over riolering ontluchten

Afvoer
Blogs

Wij loodgieters weten dat er in een woning verschillende processen plaatsvinden waar de gemiddelde huiseigenaar maar weinig van af weet. Dagelijks zetten we bijvoorbeeld de verwarming aan om onze woning op te warmen. Niet veel mensen weten echter exact wat voor processen zich allemaal afspelen in het centrale verwarmingssysteem om de aangename temperatuur in uw woning mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor het ontluchten van de riolering. Dit is nog een voorbeeld van een proces dat dagelijks plaatsvindt in uw woning maar waar bijna niemand iets van afweet. Als loodgieter zijn we hier natuurlijk wel van op de hoogte. Wij kunnen u precies vertellen wat u nog niet wist over de riolering ontluchten.

Zo wordt uw riolering ontlucht

Om water door de riolering te laten lopen, moet lucht hier eerst plaats voor maken. Dit is een natuurlijk proces want als u water door een afvoer laat lopen dan zal dit automatisch de lucht steeds verder voor zich uit duwen. Ergens in het systeem moet echter wel de riolering ontlucht worden. Dit betekent dat de lucht uit het systeem gelaten moet worden. Om hier zorg voor te dragen, is er een speciale ontluchtingspijp op de rioleringsbuizen aangesloten die uitkomt op het dak. Op deze plek wordt de lucht vrijgelaten.

Waarom ontluchtingssysteem noodzakelijk

Dat iedere keer als water door de riolering van uw huis stroomt, hier lucht uitgelaten moet worden, dat is iets dat u nu wel zult weten. Het is immers logisch te begrijpen waarom dit noodzakelijk is. U kunt echter denken dat deze lucht toch ook prima op iedere plek vrijgelaten kan worden. Waarom is een speciaal ontluchtingssysteem hiervoor noodzakelijk? Dit komt omdat de lucht uit de rioleringsbuizen van uw woning niet lekker ruikt. Het zijn immers de buizen waarin ook uw ontlasting wordt afgevoerd. U wilt om deze reden niet dat de deze geur uit de afvoer in uw keuken omhoog komt. De riolering ontluchten op het dak is de meest geschikte plek.

Overbelasting voorkomen met ontlast put

Het kan nog altijd voorkomen dat zelfs met de ontluchtingspijp op het dak, er nog altijd lucht uit de afvoeren in uw woning ontsnapt. In de meeste gevallen zal er dan sprake zijn van een overbelasting van het systeem. Bijvoorbeeld tijdens een hevige regenbui. Een grote hoeveelheid water stroomt dan in het riool en dit betekent dat een grote hoeveelheid lucht vrijgelaten moet worden. Met een ontlast put kan u voorkomen dat overbelasting bij de riolering ontluchten voorkomt. Vraag de loodgieter om meer informatie over ontlastputten.

 

Waarom kiest u voor ons?

Snel en 24/7 bereikbaar
Van verstoppingen tot lekkages
Snelle dienstverlening
Allround loodgietersbedrijf

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button