Wat is het verschil tussen een HR-ketel, VR-ketel of combiketel?

Cv-ketel loodgieter bussum
Blogs

Wanneer u besluit een CV ketel aan te schaffen, raakt u wellicht overdonderd door alle termen. Voor elke eigenschap van de CV ketel lijkt soms wel weer een aparte term – of wel meerdere! – te zijn. In dit artikel zullen we bespreken wat de termen HR-ketel, VR-ketel en combiketel inhouden en wat de verschillen tussen deze soorten ketels zijn.

Een HR-ketel

De term HR-ketel staat voor hoogrendementsketel. Deze ketels hebben een rendement dat hoger is dan andere ketels. Het rendement van een HR-ketel is zo’n 111 procent. Dat klinkt onlogisch, want hoe kan er meer energie worden opgewekt dan er wordt verbruikt? Simpelweg, door restwarmte te gebruiken. De rookgassen die bij de verbranding in de CV ketel ontstaan zijn warm en worden gebruikt om het water dat verwarmd moet worden alvast voor te verwarmen.

Een VR-ketel

De term VR-ketel betekent dat de ketel een verbeterd rendement (VR) biedt. Hierbij wordt de energie efficiënter gebruikt dan de traditionele ketel. Een VR lijkt hiermee per definitie minder geschikt te zijn dan een HR-ketel, maar toch zijn er situaties waarin een VR-ketel de aanbeveling verdient. Zo is er bij een VR-ketel in tegenstelling tot een HR-ketel geen condensafvoer nodig en is een VR-ketel doorgaans goedkoper dan een HR-ketel.

Een combiketel

Bij een combiketel beschikt de CV-installatie over een eigen boiler. Hierdoor kan de CV een voorraad warm water genereren waardoor er sneller warm water uit de ketel kan komen.

Het grootste verschil tussen de diverse ketels is dus het rendement waarmee de warmte wordt gebruikt. Er zijn HR-combiketels op de markt verkrijgbaar, wat tegenwoordig over het algemeen de beste optie lijkt te zijn. Mocht u zekerheid willen, dan kunt u uiteraard contact opnemen met een specialist op het gebied van CV ketels.

Waarom kiest u voor ons?

Snel en 24/7 bereikbaar
Van verstoppingen tot lekkages
Snelle dienstverlening
Allround loodgietersbedrijf

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button